Kundcase: Museum

Kylig design

Ett svalt och trevligt inomhusklimat med fläktluftkylare som ger ett diskret intryck var önskemålen när Fotografiska muséet i Stockholm utökade sin verksamhet. Speciallackerade mattsvarta fläktar i det mattsvarta taket gör att besökarna kan ägna all uppmärksamhet åt att titta på fotokonst.

På omåttligt populära Fotografiska muséet i kvarteret Tullhuset i Stockholm är inomhusluften sval. När museiverksamheten med sina konferensrum, utställningsytor och kafé utökades och förändrades krävde lokalerna ett något kyligare inomhusklimat. Tysklinds, Sveriges äldsta VVS-konsult, fick uppdraget att komplettera klimatsystemet med fler kylaggregat. De tog fram en lämplig storlek på aggregat och räknade på kyleffekten.
– Vi har byggt ut systemen lite grann med några kylare med tillhörande styrutrustning, säger Ingemar Andersson, VVS-konsult hos Tysklinds och ansvarig för projektet.
Fotografiska muséet har sedan tidigare utrustning från Vasatherm, som Tysklinds valde att fortsätta arbeta med.
– Vi har valt Vasatherm tidigare och tog deras aggregat igen för att de hade lika utseende och bra kvalitet med låga ljudnivåer, säger Ingemar Andersson.

Synliga höljen
I de stora lokalerna installerade Tysklinds fläktluftkylare av en större, frihängande modell i taket, som är smidiga att montera. Några av takkassetterna hade synliga höljen, andra var utan. Modellen heter CUB och finns i olika storlekar - 3.2 , 4.2 och 5.2 - som täcker de olika behoven.
Tysklinds monterade även några enstaka fläktkonvektorer för inbyggnad i tak med synliga vita ytterhöljen, FH 26-511, i andra delar av lokalerna. Allting levererades komplett med styrutrustning av Vasatherm. Projektet har pågått i flera etapper och flutit på smärtfritt utan några större utmaningar.

Speciallackerade aggregat
Inte bara ett svalt och trevligt inomhusklimat var viktigt i det här projektet. Fläkttluftkylarna som har synliga ytterhöljen skulle vara så diskreta som möjligt. Lösningen blev därför att speciallackera flera av CUB-aggregaten mattsvarta för att matcha det lika mattsvarta taket. Med denna kundanpassade lösning passar aggregaten in i fotoutställningsmiljön.
– De svarta maskinerna smälter in i det svartmålade taket, så att besökarnas fokus hamnar på utställningen, säger Teresia Torndahl på Vasatherm.

Vasatherm AB

Telefon: 08 556 507 30
E-post: info@vasatherm.se

Besöksadress:
Markörgatan 6

Postadress:
Markörgatan 6
136 44 Handen

MiljöUC