Kundcase: Hotell / Lägenhet

En glasklar utmaning

Med en fasad helt i glas ställs höga krav på ett välfungerande kylsystem för att få ett behagligt inomhusklimat. I Kvarteret Obelisken ställdes VVS-ingenjören Ulrika Brown för en riktig utmaning.

Just nu pågår färdigställandet av 20 nybyggda bostadsrättslägenheter i Kvarteret Obelisken på Blekingegatan 42–48. Projektet har varit uppdelat i tre olika etapper, varav den sista innefattar en två våningar hög påbyggnad på det befintliga bostadshuset. Bjälklaget i de två översta våningarna är byggda i trä. Samtliga lägenheter på våning 10 har fransk balkong, medan hela fasaden på våning 11 är i glas. För arbetet med VVS och energieffektivisering anlitade byggherren Fastighetsbolaget Stockholmia, precis som vid de två tidigare etapperna, Värmex Konsult AB.
– Det har varit ett jättespännande och samtidigt utmanade projekt att jobba med. Att skapa ett behagligt inomhusklimat i bostäder som har en fasad helt i glas är inte det allra enklaste, säger Ulrika Brown, VVS-ingenjör på Värmex.

Placeringarna varierar
Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör inomhustemperaturen i bostäder inte överstiga 26 °C, under sommaren. För att uppnå detta med en fasad i glas krävs ett välfungerande kylsystem.
– Det var många aspekter att ta hänsyn till. Med hjälp av programmet IDA genomförde vi klimatsimuleringar för att beräkna hur många maskiner vi behövde installera. Aggregaten är placerade inne i lägenheterna, främst i sovrum och vardagsrum. Vissa är installerade ovan innertaket, andra ovan garderober. Antalet och placeringarna varierar lite beroende på hur stora lägenheterna är och var i fastigheten de ligger.

I varje trapphus har Värmex installerat totalt åtta kylare från Vasatherm, i modellerna FH22-511-EC och FH10-51-EC. EC-märkningen innebär att det är miljövänliga produkter med låg energiförbrukning.
– Vi valde maskiner med EC-motor för att det är angeläget att bygga nya bostäder så miljövänligt som möjligt. Eftersom aggregaten är monterade i lägenheterna är ljudnivån givetvis också en viktig aspekt. Modellerna vi har valt klarar de stränga ljudkraven, trots att vi installerat flera maskiner i vissa av lägenheterna.

Självklart val
För Ulrika var det självklart att anlita Vasatherm som leverantör.
– Jag har jobbat med Vasatherms produkter i många år. Det har alltid fungerat jättebra, så Vasatherm är det naturliga valet för mig när jag behöver den här typen av kylaggregat till mina projekt.

Vasatherm AB

Telefon: 08 556 507 30
E-post: info@vasatherm.se

Besöksadress:
Markörgatan 6

Postadress:
Markörgatan 6
136 44 Handen

MiljöUC