Kundcase: Offentliga byggnader

Rum med specifika krav

På ett sjukhus finns många lokaler och teknisk utrustning som kräver ett optimalt inomhusklimat med speciella krav på ljudnivå, komfort och drag. Avdelningen för Nuklearmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset är en enhet där detta är extra viktigt.

Svensk Totalentreprenad arbetar i huvudsak med inomhusklimat inom sjukhus och labb. De senaste åren har företaget använt Vasatherms produkter i flera av sina projekt. Just nu arbetar man med att byta ut kylaggregat i ett rum utrustat med en PET/CT-kamera på avdelningen för Nuklearmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Kameran används för att undersöka hur organ ser ut och hur de fungerar. Det är ett hjälpmedel vid utredningar av bland annat tumörer och inflammatoriska processer.

Unik miljö
Vid en undersökning med PET-kamera används radioaktiva läkemedel som söker sig till ett visst organ eller viss vävnad. Kameran registrerar strålningen från läkemedlet, vilket möjliggör undersökning av organets funktion. Vid bildtagningen tas också röntgenbilder, så kallade CT-bilder, som visar anatomin.
– I den här typen av miljö är det oerhört viktigt att använda bäst tänkbara aggregat. Vi kommer att byta ut de befintliga maskinerna som finns i lokalen till CUB 4.2-EC. För oss var det självklart att använda Vasatherms produkter, framförallt för att vi vet att det är bra maskiner, men även för att de finns i rätt dimensioner och är relativt tysta, säger Hans Jiredal, på Svensk Totalentreprenad.

Låg ljudnivå
Detta är bara ett av många projekt på olika sjukhus där företaget har använt Vasatherms produkter. På Karolinska har man tidigare installerat aggregaten FH 69-511-EC (modell FDX) och FV 69-511-EC. FDX är det ultimata valet när man har ett stort kylbehov och extrema ljudkrav. Det är Vasatherms tystaste modell, som samtidigt ger höga kyleffekter och ett dragfritt inomhusklimat. Förra året installerade man även vägg- och takmonterade kylare, FV69-511 och FH 67-511 i ett teknikrum på Danderyds sjukhus. Eftersom det var ett trångt utrymme som skulle kylas var det viktigt att få en hög kyleffekt med kompakta kylare.
– Vasatherm är ett jättebra företag att ha att göra med. Personalen är mycket kompetent och håller en hög servicenivå. De har en familjär stämning som jag uppskattar, säger Hans Jiredal.

Vasatherm AB

Telefon: 08 556 507 30
E-post: info@vasatherm.se

Besöksadress:
Markörgatan 6

Postadress:
Markörgatan 6
136 44 Handen

MiljöUC