Kundcase: Offentliga byggnader

Största projektet någonsin

I mitten på november var det äntligen premiär för Skandinaviens största köpcentrum i Solna. Installationskonsulten Incoord, som har hanterat VVS och sprinkler i den gigantiska byggnaden, har därmed avslutat sitt genom tiderna enskilt största uppdrag.

Mall of Scandinavia är en av Europas mest spännande platser för shopping och underhållning. Den hypermoderna gallerian omfattar 300 000 kvadratmeter och inrymmer bland annat 220 butiker, 20 restauranger, 3 700 parkeringsplatser och Nordens modernaste biograf med landets första IMAX®-salong för spelfilm.

Prestigefyllt uppdrag
Gallerian är byggd av Peab på uppdrag av det fransk-nederländska fastighetsbolaget Unibail-Rodamco. Bolaget äger sedan tidigare ett antal andra inomhusköpcentra däribland Täby Centrum, Solna Centrum och Nacka Forum. Förberedelserna inför den omfattande byggnationen var rigorösa och Peab var mycket noggranna i när de skulle välja samarbetspartners. För hanteringen av VVS och sprinklersystem föll valet på Incoord.
– Det har varit jättekul att samarbeta med Peab i detta prestigefulla uppdrag. Givetvis har det varit en utmaning att skapa ett hus där förutsättningarna förändrades hela tiden under processens gång, säger Marianne Lindmark, VVS-konsult på Incoord.

I perioder har upp emot 30 konsulter från Incoord varit involverade i projektet, vilket innebär att det är det enskilt största uppdraget i företagets historia. Ett av delprojekten som Incoord ansvarat för är projekteringen av värme- och kyllösning i galleriagången.
– Vi fick tydliga direktiv av Unibail-Rodamco att aggregatens utseende var oerhört viktigt. Hela gallerian är designad in i minsta detalj och även om kylsystemet installeras ovan undertaket var utseendet en avgörande faktor.

Specialanpassad lösning
Incoord fick fria händer att välja leverantör. Marianne skissade på ett förslag och beräknade vilken kyleffekt aggregaten behövde ha. Därefter tog hon kontakt med Vasatherm för att höra om de hade en lösning som motsvarade kravspecifikationen.
– Jag fick jättebra och snabb feedback från Vasatherm. De hjälpte mig ta fram förslag på en grundmaskin som kunde specialanpassas för detta ändamål. Aggregatens ljudnivå var också en avgörande faktor i valet av maskin. Givetvis ville vi att de ska vara så tysta som möjligt. Vi tittade även på olika typer av gallerlösningar. Kunden var väldigt mån om att ha ett extra fint galler och Janne tipsade om en leverantör som hade en produkt som uppfyllde kundens önskemål.

Vasatherm levererade 18 stycken kylaggregat av modellen FH-64-211. Eftersom kylarna skulle anslutas till ett fjärrkylesystem valdes batterityp 211 som klarar stora delta-t och låga vattenflöden, men ändå ger höga kyleffekter.
– Vasatherm hjälpte oss även att välja rätt kondensvattenpump för att lösa ett dräneringsproblem. Eftersom kondensvattnet ska pumpas en längre sträcka är det avgörande att pumpen har bra prestanda. Vi är jättenöjda med Vasatherms produkter och service.

Vasatherm AB

Telefon: 08 556 507 30
E-post: info@vasatherm.se

Besöksadress:
Markörgatan 6

Postadress:
Markörgatan 6
136 44 Handen

MiljöUC